2009. március 14., szombat

Sumony, március. Meg az ilyenkor "szokásos" kakasmandikó.

A kellemesen napos, bár elég hűvös idő ellenére a madaraknál is tavasz van! Énekeltek a csilpcsalpfüzikék, a mezei pacsirták, jöttek-mentek a bíbicek és egy piroslábú cankó kiáltozott fél délelőtt a tavak felett. Két rétisas rendezett légibemutatót, a harkályok veszettül doboltak, a kercerécék feje majd leesett a hevesen bólogatós udvarlásban.
A lecsapolt III. tó tocsogóiban, vagy 200 barázdabillegető és 80 nádi sármány társaságában kotorászó bütykös hattyúk között egy nyakgyűrűs ismerőst találtam. Az FM69-es "rendszámot" viselő, 2000-ben Lengyelországban, másodévesként jelölt madárral már találkoztam ugyanitt 2006 szeptemberében. A múlt hónapban Laczik Dénes látta őt Almamellék mellett egy halastavon, akkor került elő a "kórelőzménye", amiben nem kevesebb mint 12 baranyai adat szerepel, ebből 9 Sumonyból.
A vízimadaras bejárás után felkerekedve elkísértem néhány fotós ismerősömet a közeli kakasmandikós erdőbe, ahol mindenki nekiállt saját elképzelése megvalósításának. Én eközben szépen végiglátogattam őket és sorban kipróbáltam objektívjeiket (Canon 100/2,8 macro, Sigma 150/2,8 macro és Sigma 50-500/4-6,3), mert szerencsére Canon-os többség volt.


Késő délután még tettünk egy családi sétát a magyar kikericsek és az illír sáfrányok felé, mert a többiek idén még nem látták őket. Móni találta ezt a mohapárnában növekvő bimbós sáfrányt.

1 megjegyzés:

  1. És mik a benyomásaid a makró obikról? Canyon 100/2.8 nem ócskaság, igaz? :)))

    Szimi

    VálaszTörlés