2008. április 16., szerda

Sumony, április

Sajnos egyéb elfoglaltságaim miatt a hétvége helyett csak ma jutottam ki a Sumonyi-halastóra. Csodaszép napos idő volt, száguldva robogó felhőfoltokkal és viharos erejű szélrohamokkal. Utóbbi produkálta azt a rémisztő jelenséget, hogy az állványt mindenestől (055CLB+501HDV+Celestron U80+minden apróság=közel 6 kg) egyszer csak kétlábra állította. Első döbbenetemben azonnal elkaptam, de utólag már kíváncsi lennék, hogy átbillentette volna a holtponton, vagy visszaejti? :-D
Madarak szempontjából is érdekes nap volt:
5 imm réti sas, három sikeres halfogással,
1 északi billegető M. f. thunbergi,
2 üstökösréce párban,
1 barna kánya csak úgy átsuhanva,
2 fekete gólya.
A hab a tortán,
6 heringsirály L. fuscus!
Öt öreg és egy fiatal madár volt, az öregek közül 3
fuscus, 2 graelsii/intermedius/heuglini volt. Sajnos csak tettek néhány fordulót a tavak felett, jó messze, összetartó kötelékben és elrepültek. Azt nem láttam honnan jöttek, akár a másik tavakról is felszállhattak, de biztos, hogy tegnapelőtt még nem voltak itt. Csak szemet szúrtak volna L. Attilának, aki aznap járt kint!
Két kisebb tavon is csapolás van, de a várakozás ellenére a partimadarak nem szaggatták fel a parkettát a nagy igyekezetben. Mindösszesen:
2 havasi partfutó,
3 kis lile,
5 erdei cankó,
1 billegetőcankó. :(
Az erős szél miatt a digiscopozás elég reménytelen volt, a reszkető felszerelés miatt, így csak az alábbi két illusztráció értékű kép készült.
Az alsón is két madár van! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése