2008. április 23., szerda

Vércse mentés a "Magasházban"

Ma az egyetem építészhallgatói tettek tanulmányi kirándulást az elhagyatott épületben. A kilátás maximális élvezhetősége végett kinyitottak több ablakot a 24. emeleti lakásokban. Ezzel akaratlanul halálos csapdát állítva a ház állandó lakóinak, a madaraknak. Az ablakokat egyébként utasítás szerint zárva tartják.
Délután négykor a ház körül kevergő vörös vércséket nézegettem, mikor az egyik ablak mögött mozgásra figyeltem fel. "Közelebbről" megtekintve egy vergődő vércsét láttam az üveg mögött! A madár egyhelyben ugrált és csapkodott, az ablak két üvege közé szorulva.
Feleségemmel és nagyobbik fiammal azonnal megmentésére indultunk. A házra vigyázó biztonságiőr azonnal, minden különösebb magyarázkodás nélkül megértette a helyzetet és beengedett minket a házba. Sajnos kérdésemre, hogy melyik lift működik, azt a szörnyű választ kaptuk, hogy egyik sem :(
Gyalogosan feltrappoltunk a 24-re (hö-hö-hö...). A madarat ott találtuk egy nyitott két rétegű ablakban, aminek belső, nyitható fele egy falszöglet miatt csak félig nyílott ki. A szerencsétlen madár ezért nem tudott kikeveredni a csapdából.

Gyorsan kibányásztam szegényt és feleségem azonnal elindult vele lefelé.
Fiammal körbejártuk a szintet és becsuktuk az összes nyitva maradt ablakot. Találtunk egy másik, pontosan ugyanígy félig lenyíló ablakot, szintén nyitva. Az itt talált galambnak sajnos későn jött a segítség.
Amíg mi ezzel foglalatoskodtunk, addig Móni az őr segítségével megitatta a kimentett jószágot. Mire leértünk, a vércse készen állt a szabadon engedésre. Rövid fényképezkedés után szárnyrakelt és csatlakozott a többiekhez.


Mivel összesen hat madarat láttunk, remélhetőleg nem is egy pár költését kísérhetjük majd figyelemmel a házon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése