2012. június 21., csütörtök

Haris és egyebek

Szomorúságos eredményt hozott a harisfelmérés, tegnapra virradó éjjel mindössze egyetlen harsogó hímet találtam a területemen. Májusban kettő volt (ennyi volt a megyei összes), most azon a helyen semmi. Nyilván nem annyira csípték, hogy lekaszálták a rétjüket és tovább álltak. Mindkettő kb. 12 km-t mozdult el, egyikük maradt az én felügyeletem alatt, a másik kicsit másfelé, de szintén ellenőrzött területre pottyant (így ő is meglett). Ez ugyan még nem a mélypont, az a nulla volt, de a huszonkét harsogó hímes rekordomhoz képest ez is elég lehangoló. Volt már hasonló mélypont, remélem most is vezet majd innen felfelé út és nem leszünk szegényebbek egy nagyon érdekes, titokzatos fészkelő fajjal!
A félreeső helyeken végzett éjszakai felmérés alkalmat adott, hogy kicsit foglalkozzak a csillagos éggel is, de azt hiszem itt még sokat kell a technikámon csiszolni. A képen azért kivehető a Tejút kissé átlósan húzódó halvány sávja.



Nem hagytam ki a hajnal előtti derengő fények és a pára párnák adta lehetőséget sem.





Természetesen a Nap első sugarai sem találtak még otthon.





Ma délelőtt visszamentem, hogy megörökítsem az általam ellenőrzött egyetlen haris lakta rétet, ahol egyébként a revir gazdája fényes délben is meg-meg szólalt magától.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése