2012. június 6., szerda

Az év csillagászati eseménye a Vénusz-átvonulás

Az év csillagászati eseménye a mai Vénusz-átvonulás volt, a következő ilyen alkalom 2117-ben lesz, de csak a következő 2125-ös lesz itthonról látható. Azt már nem hiszem, hogy megvárom, pedig jó ötletnek tűnik! 2004-ben már egyszer elejétől a végéig megcsodálhattam ezt a jelenséget, de sajnos az akkor készült képeket hordozó filmtekercs tönkrement. (Egy hónapra rá vettem meg első digitális fényképezőgépem.)
Ma a jelenség napkeltekor már tartott és 6:55-ig, majd két órán át láthattuk a Vénusz korongját a Nap előtt. A megfigyelést stílusosan a Magyarhertelend felett álló Napszentély kilátóból végeztem, három másik elszánt koránkelő társaságában, jelentős számú alkalommal lenyomva az exponálógombot. Íme:

A napkorong pereme feltűnik a horizonton.Az emelkedő Nappal együtt feltűnik a Vénusz.Az alacsony állása miatt még vastag légrétegen át látható torzult Nap a szeplőjével.

Ahogy egyre magasabbra emelkedik, egyre tisztábban látható csillagunk és bolygója.Időnként felhőfoszlányok kúsztak elénk, kicsit érdekesebbé téve a képeket.A vége felé a kis folt egyre közelebb kerül a peremhez,belülről érinti azt,majd lassan kilép a Nap elől.Ezen a képen már épp csak csippenti a Nap szélét.Végül pedig egy kicsit másképp feldolgozott kép, a jól látható napfoltok kedvéért.2 megjegyzés: