2012. április 19., csütörtök

Bodzaszag

Régi hiányosságot pótoltam a bodzaszagú ujjaskosborok meglátogatásával, mert erről a növényről eddig még nem volt egyetlen kép sem a gyűjteményemben. Valahogy ez minden évben kimaradt, pedig a kívánságlistán eddig is szerepelt. A helyet földrajzilag ismertem már régebb óta, de a megközelítés módjában segítséget kellett kérnem a területet jobban ismerő barátoktól, mert kívülről szemlélve az egész egy nagyon sűrű és nagyon tüskés bozótosnak látszik. Beljebb hatolva feltárul a tisztásokkal tarkított erdő, ahol virágzó kosborokat és már elvirágzott kökörcsineket találtam szép számmal. Az útmutatások segítségével két helyen, bóklászásom során "self-found" egy helyen találtam rá a bodzaszagú lilás színváltozatára, de sajnos mind elvirágzóban volt már, így azokra a képekre egy szűk évet még várni kell. Az egész akció ismétlésre szorul amúgy, mert mire mindent megnéztem amire kíváncsi voltam és megleltem a megfelelő helyet és példányt, addigra pont beborult és a szél is feltámadt. Előbbi nem is lett volna gond, de az utóbbi nem épp ideális körülményeket teremtett a fényképezéshez.


Délután még felmentem a Hármas-hegyre, ahol éppen nyílás előtt álló bimbókkal találtam a bánáti bazsarózsákat. Közben vagy húsz holló szórakoztatott akrobata bemutatóval a csúcs körül.
1 megjegyzés:

  1. Ismeretlenül is gratulálok ehhez a sikerélményhez! Sajnos még nekem sem sikerült találkoznom ezzel a csodálatos kosborfélével. Szépek lettek a fotók!

    VálaszTörlés