2009. július 10., péntek

Gólyaszámlálás 2009


Ma végeztük el Mónival az idei gólyaszámlálást a körzetemben, ami Pécstől kezdve az 58-as út menti településeket érinti és a Villányi-hegységtől délre, Beremendtől Rádfalváig húzódik. Ez 34 település 98 fészkelőhelyén (fészkek és fészektartók) található 40 fészek lakosságának számbavételét jelenti. Ez az én magán gólya roadshow-m.
Reggel egész kellemes időben kezdtünk, de később beborult, olykor még esegetett is az eső, szóval nem igazán volt segítőkész az időjárásfelelős. Rádfalva és Drávacsepely között az előző napokban leesett temérdek nedvesség miatt, a szokásos szűk 3 km-es földutas levágás helyett 20 km-t autóztunk, mert 4x4 ide vagy oda, az első az út helyén terpeszkedő 30 méteres pocsolyácska láttán megfutamodtunk. Azért azt sem hagytuk figyelmen kívül, hogy egy helybeli szerint kicsit odébb ennél még rosszabb az út. A kedvezőtlen idő miatt helyenként elég sok időt vesztettünk a pontos fiókaszámok megállapításával, mert a kései költések fiókái a hűvös időben bizony nem igazán akartak felállni. Persze voltak fészkek, ahol már igen csak kifelé készülődtek a szárnyaikat próbálgató fiatalok.



Az utolsó falvakban már erősen sötétedett mire végeztünk, de ott nem volt ilyen gond, mert vagy üres fészkeket, vagy anyányi fiatalokat találtunk.
Végeredményben 34 lakott fészekből 28-ban találtunk összesen 72 fiatal madarat (3x4, 14x3, 7x2, 4x1 fióka).
A "leggólyásabb" településnek újból Old bizonyult 6 fészekkel és 9 fiókával.
Egyházasharasztiban HX343-mat újból láttuk a fészkén fiókái körében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése