2010. május 27., csütörtök

Nagyezerjófű pirítógyökérrel körítve


Nagyezerjófüvezni mentem a Mecsekre és alkalmatos alanyt keresve bukkantam erre a példányra, amelyet egy másik védett faj, a pirítógyökér használt támaszul a fény felé törekedve.

2010. május 25., kedd

Kosborok a mocsárban

Elmentem mocsári kosborokat látogatni és a mostanában lehullott jelentős csapadéknak köszönhetően azt tapasztaltam, hogy most nem csak nevükben mocsáriak, de feltalálási helyüket illetően is.
A helyenként majd térdig érő vízben lábalva, a növényzetre menekült hangyák bizsergető társaságát élvezve készítettem néhány képet róluk
és a közelükben virító néhány hússzínű ujjaskosborról.
Mellesleg került lencsevégre ez a nádas sűrűjében éneklő nádirigó is.
Hazafelé kerültem egyet a Mecsekben, megtekinteni a szezon utolsó virágzó tarka kosborait.

2010. május 22., szombat

Gérbics

A hármas-hegyi kirándulás után, egy gyorsan átfutó zivatart éppen elkerülve, kerültünk egyet a
Villányi-hegységben, egy másik orchidea faj, a gérbics lelőhelyén.


Mellesleg került lencsevégre ez az óriás szegfűn pihenő viharvert réti tarkalepke.

A vihar pusztítása


Kora délután a Hármas-hegyen jártunk, ahol döbbenten láttuk, micsoda pusztítást végzett az elmúlt napok időjárása, tövestől kicsavarva és halomba döntve a hatalmas bükköket.




Variációk bangóra

Ma reggel volt fény, bár csak a felhők között lesett ki időnként a nap, szeszélyesen változó megvilágítást produkálva.



Erre az évre talán ennyi elég is lesz belőlük! :)

2010. május 21., péntek

Megint bangók

Újabb gyors kitérő a mecseki szarvasbangók kedvéért, borult ég, fény semmi, erre még vissza kell térnem.

2010. május 16., vasárnap

Özönvíz

Az elmúlt napok özönvízszerű esőzése elképesztő mértékben megemelte az orfűi tavak vízszintjét. A Pécsi-tó helyenként már a parti sétányon fodrozza hullámait, az Orfűi-tó félszigetének végéből pedig már csak a fák látszanak ki.
A tavakat tápláló Vízfő-forrás és a Sárkány-szakadékból előtörő Orfűi-patak vize nem fér a medrébe, már az utakat használja a közlekedéshez.


A környék több időszakos forrása is látványosan feléledt, mint ez a Balázs-hegy oldalában található, amúgy csendesen és szárazon tátongó kürtőcske is.

Miután a befolyó vizek így nekivadultak, nem csoda, hogy az Orfűi-tó zsilipkifolyóján kiömlő víz is elég durván fest, elárasztva a gát alatt fekvő erdőt és rétet.


Hazafelé menet még egy pillantást vetettem a földig érő felhőkre, az eső továbbra is kitartóan ömlik, semmi jóval sem kecsegtetve.

2010. május 13., csütörtök

Szarvasbangó


Két rohanás között tettem egy tizenöt perces kitérőt a Mecseken, hogy meglátogassam a szarvasbangókat. Vannak már szépen kinyílt virágok, de van még amelyik teljesen bimbós.